Ártalmas vagy teljesítmény növelő? Lehet-e túl sok vagy túl kevés? Ha igen, mégis mennyi az annyi?

Ha Te is keresed ezekre a kérdésekre a választ, olvass tovább, megmutatom mennyi is az annyi, és miből tudod a leginkább fedezni a fehérje szükségletedet.

Tudtad, hogy a protein szó a görög protos szóból származik, melynek jelentése, ’első, a legfontosabb’? Már maga a szó jelentése is mutatja, hogy mennyire fontos alkotórésze szervezetednek, de nézd meg egy kicsit bővebben, milyen szerepet játszik a mindennapi életedben.

Fehérjékből épülnek fel tested minden egyes szövetének, sejtjének bizonyos részei. Megtalálhatóak például az izomszövetben, kötőszövetekben, szervekben, sőt a bőrben, hajban is. Fontosságát tovább növeli, hogy szükséges az új szövetek növekedéséhez, felépítéséhez, továbbá számos anyagcsere folyamathoz is. Gyakorlatilag minden folyamathoz, ami edzés vagy verseny során lejátszódik a szervezetedben, a regeneráció és a terheléshez való alkalmazkodás kulcs tápanyaga.

Van egy fontos fogalom, mely egyben egy irányadó szám is, melyet szeretnék kiemelni számodra. Ez nem más, mint a fehérjeminimum fogalma. Ez az a mennyiség, amit mindenképpen biztosítanod kell a szervezeted számára ahhoz, hogy optimálisan tudjon működni. Ez különösen fontos akkor ha sportolsz, ugyanis már egy kisebb mértékű fehérje hiányos állapot is a teljesítményed csökkenéséhez, a regenerációd elhúzódásához vezet, melyet biztosan Te is szeretnél elkerülni. Ennek a fehérjeminimumnak a mértéke a nem sportoló embereknél 1g/testtömegkilogramm. Amennyiben sportolsz, ez a mennyiség elsősorban a korodtól, nemedtől, a választott sportágadtól függően változik. Az alábbi táblázatban láthatod, hogy a különböző sportágaknál mennyi az ajánlott napi fehérje bevitel, tehát mennyi az a minimum érték, amelyre Neked szükséged van ahhoz, hogy az edzéseid mellett is megőrizd az izomtömeged.

fehérje mindenek felett

Napi fehérje szükséglet

Azonban a számokon túl az is sokat számít, hogy miből fedezed a számodra szükséges fehérje mennyiségét. A legjobb forrásaid az étkezések során a húsok, halak, a tejtermékek, a tojás, a hüvelyesek és az olajos magvak. Figyelj rá, hogy minden fő étkezésed tartalmazzon valamilyen állati eredetű fehérjét, és legalább egy kisétkezés tartalmazza a tejtermékek valamelyikét, mint például joghurtot, kefirt vagy túrót.

Izomtömeg növelő, erősportágakban egyéni igényektől függően szükséged lehet fehérje kiegészítésre az étrend mellett, de ennek meghatározásában egy szakember nagy segítségedre lesz.

Ha ezeket az alapvető elveket betartod, nem kell többet aggódnod amiatt, hogy izmot veszítesz a felkészülés vagy a versenyek során, vagy éppen túl sok fehérjét viszel a szervezetedbe, mert pontosan tudod, hogy mennyit és milyen formában vigyél be a szervezetedbe.

Ha további információkra, segítségre van szükséged az étrended kialakításához, kattints ide és keress fel elérhetőségeimen.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.