Az éltető víz bejegyzésből láthattad, mért fontos a megfelelő folyadékpótlás, és hogyan tudod kiszámolni a számodra megfelelő folyadék mennyiséget. A továbbiakban megtudod, milyen folyadékot válassz, milyen hatással vannak sportteljesítményedre az izotóniás italok.

Alapvetően a szénsavmentes ásványvíz vagy csapvíz fogyasztása javasolt napközben, edzés előtt, alatt és után is. Igaz ez abban az esetben, ha heti háromszor végzel közepes intenzitású edzést, tehát például kijársz futni a Margitszigetre heti kétszer-háromszor, egy körre. Ilyen intenzitású edzés mellett az ásványvíz is elegendő számodra a folyadék pótlásra.

Azonban ha heti négy-öt, magas intenzitású edzést végzel, például kerékpározol, kajakozol 1 óránál többet, Neked már nagy segítségedre lesznek teljesítményed megtartásában az úgynevezett izotóniás italok. Ezen termékek világába nyújtok bevezetést Neked a továbbiakban, hogy használatukkal Te is elérd a megfelelő folyadék és ásványi anyag pótlást az optimális teljesítmény érdekében.

A fokozott fizikai igénybevétel, edzés során szervezeted vizet és ásványi anyagot veszít, melyek pótlására jó választás számodra az izotóniás ital. Ezen termékek összetétele alkalmazkodik szervezeted igényeihez, így kielégítően képes pótolni az elvesztett ásványi anyagokat és folyadékot is. Ahhoz, hogy megértsd ez hogyan is történik, fontos ismerni azt, hogy a vérnek meghatározott ozmotikus nyomása van, melyet főként a vércukor és az elektrolitok adnak. Az izotóniás italok összetétele megegyezik a vér ozmotikus koncentrációjával, mely hatására képesek gyorsan felszívódni, így tartják fenn az állandó egyensúlyt szervezetedben edzés vagy verseny során. Az elektrolit pótláson túl az izotóniás italok nagy előnye, hogy szénhidrátot is tartalmaznak, így hosszú edzés vagy verseny során képes biztosítani számodra az optimális szénhidrát bevitelt, tehát folyamatosan kortyolgatva a vércukrodat is szinten tartja.

Hogyan is képes erre ez az ital?

A válasz az összetevőiben keresendő. Az izotóniás italok fő összetevői ugyanis az elektrolitok, mint például a nátrium, kálium, és a szénhidrátok. Szénhidrát forrásként glükózt, fruktózt, maltózt, maltodextrint tartalmaznak, melyek egyszerű illetve rövid szénláncú szénhidrátok. Ezek megfelelő ozmotikust nyomást adnak, és lassabban ürülnek ki a gyomorból, így járulnak hozzá a teljesítményedhez.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen készítményt is választasz, azt a rajta szereplő utasítás szerinti víz mennyiséggel készítsd el, mert így lesz megfelelő koncentrációjú és ozmotikus nyomású.

A megfelelő hígítási arányon túl fontos hogy mikor és mennyit viszel be a szervezetedbe. Az izotóniás italok kiegészítésként szerepeljenek a mindennapi rutinodban, emellett csapvízből vagy ásványvízből fedezd a napi folyadék szükségletedet. Ezek az italok többnyire edzések, versenyek alkalmával nyújtanak Neked segítséget, egy könnyebb, regeneráló edzés során a csapvizet vagy ásványvizet válaszd. Azonban hosszú edzések vagy verseny előtt már érdemes 1-2 órával a terhelést megelőzően elkezdeni inni, hogy megfelelően hidratált állapotban vágj neki az fizikai igénybevételnek. Ezt érdemes már a felkészülési időszakban kikísérletezned, hogy a versenyen már úgy indulj tudod mire van szüksége a szervezetednek, így biztosan ki tudod hozni magadból a maximumot.

 

Neked mik a tapasztalataid az izotóniás italokkal kapcsolatban?

Ha további információkra, segítségre van szükséged, kattints ide és keress fel az elérhetőségeimen.

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.