Tanácsadásaim során elsősorban súlycsoportos sportágakat űzők között találkoztam azzal az étrendbeli sajátossággal, hogy szinte semmi, vagy csak nagyon kevés zsiradékot fogyasztanak. Ennek következtében az is jellemző volt az Ő esetükben, hogy felborult a hormonháztartásuk, a nők többsége arról számolt be, hogy menstruációs zavarokkal, vagy éppen hangulatingadozásokkal küzdenek. Ennek okát a zsírok szervezeted működésére gyakorolt hatásában kell keresni.

A zsírok ugyanis létfontosságú tápanyagok, szerepet játszanak a szervezeted normális hormon-és idegrendszeri működésében, továbbá folyamatosan energiát szolgáltatnak. Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a bőr egészségének megőrzésében, vagy a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásában. A zsírok elégetése során hő szabadul fel a szervezetedben, tehát a zsírok úgynevezett energiát adó tápanyagok. Ezt az energiát használod fel hosszan tartó fizikai megterhelés esetén, így egy hosszú edzés során is. Ilyenkor a szervezeted már nem csak a szénhidrát raktáraidhoz nyúl energiáért, hanem beveti a zsírok erejét is, így biztosítva számodra a megfelelő energia szintet egy edzés vagy verseny során.

Egy sportoló zsírigénye napi 1-2 g/testtömegkilogramm, de ez változhat az adott sportág, vagy akár a külső hőmérséklet függvényében. Tudtad például, hogy télen a mínuszokban nő a szervezeted zsír igénye is? Ha most rohannál a konyhába, hogy valami zsiradékot vegyél magadhoz, várj még egy kicsit, és olvass tovább.

Érdemes még így a téli hónapban is figyelned arra, hogy a napi zsiradék beviteled ne legyen nagyon magas, tehát általánosságban az ajánlott napi mennyiséget fogyaszd, mely 20-25 energia %-ot jelent. A zsírban gazdag ételek ugyanis nehezen emészthetőek, így az edzéseid során is érezheted ennek kellemetlen hatásait.

Most, hogy már tudod mennyi zsiradékot fogyassz naponta, nézd meg, miből érdemes fedezned ezt a mennyiséget. A zsiradékokat szerencsére nagyon változatos formában tudod beépíteni az étrendedbe. Igen, a zsiradékok esetében is fontos a változatosság, hiszen más a zsírsavösszetételük, melyek különböző módon hatnak a szervezetedre. Használj nyugodtan növényi olajokat, ízlésednek megfelelően bármelyiket beillesztheted az étrendedbe, legyen az a lenmagolaj, vagy tökmagolaj. Továbbá építsd be az étrendedbe a tengeri halakat és az olajos magvakat is, így biztosan fedezed azt a mennyiséget és minőséget is, melyre szükséged van a maximális teljesítmény eléréséhez.

 

Ha további információkra, segítségre van szükséged az étrended kialakításához, kattints ide és keress fel elérhetőségeimen.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.