Napjainkban a divatdiéták, a szinte csodákat ígérő fogyasztó szerek és módszerek tömkelege ígér tartós és végleges fogyást rendkívül gyors idő alatt. Megszámlálhatatlan blog és fórum foglalkozik a fogyás, egészséges táplálkozás témakörével, melyek bűvös körébe sportolóként Te is könnyen belecsöppenhetsz.

Mi a baj divatdiétákkal?

Közös jellemzőjük, hogy rövid idő alatt viszonylag nagy mennyiségű súlyvesztést ígérnek éhezés, életmódváltás nélkül. Valljuk be őszintén… kinek ne lenne csábító az módszer, mely az évek alatt felszedett plusz kilókat különösebb erőfeszítés nélkül „eltünteti” olyan rövid idő alatt, mely szinte csak hab a tortán.

A legnagyobb probléma, hogy a páciens nem tér át az egészségesebb életmódra, sokszor extrém, még akár a meglévőnél is rosszabb táplálkozási szokásokat vesz fel. Ugyanis ezek a diéták szélsőségekre épülnek, alapjuk, hogy mellőzik valamelyik fő tápanyagot. Vegyük például a szénhidrátot nélkülöző diétákat. Energiaszükségletünk 50%-át szénhidrátok fedezik, melyből a legnagyobb mennyiségben az izom munkájához van szükség. Továbbá hormonokban is megtalálható, szerepe van az immunanyag képzésében, a kálcium anyagcserében… néhány példát említve a teljesség igénye nélkül. Ezekből is láthatod, hogy szervezetednek szüksége van a szénhidrátokra, a hangsúly a mennyiségen és a milyenségen van. De ugyanez igaz a többi fő tápanyagra, a zsírra és a fehérjére is. A személyre szabott egészséges táplálkozás mindezeket a megfelelő arányban és minőségben biztosítja számodra hiányállapotok kialakulása nélkül, mely sportolás esetén különösen fontos. Neked sportolóként még a nem sportoló társaidnál is nagyobb, komplexebb energia és tápanyag igényed van, melyeket a divatdiéták nem tudnak kielégíteni.

Azonban a fizikai szinten túl a divatdiéták pszichére gyakorolt hatásai mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

Jellemző, hogy az emberek vakon kezdik el követni az étrendeket, használni a csodaszereket, mondván, hogyha ennyi embernek bevált, nekem is ez lesz a megoldás. Mert mit is ígérnek ezek a módszerek? Ha mindent pontról pontra úgy csinálsz, ahogy le van írva, akkor Neked is sikerülni fog. Le fogsz fogyni, szuper egészséges leszel… de azt nem ígérik, hogy meddig. Valóban képesek ezek a módszerek hosszú távú megoldást nyújtani? Valóban képes egy tabletta vagy egy szigorú, lemondásokkal teli étrend válaszokat adni arra, hogy milyen szokások, életkörülmények vezettek a túlsúlyhoz, vagy éppen evési problémákhoz? Ezek pusztán egy-egy perspektíváját ragadják ki az elhízás, túlsúly problémakörének, és nem összességében nézik azt.

Általánosítanak, nem veszik figyelembe az egyén szükségleteit. Pedig az a fontos, hogy az életmódváltás során a saját igényedet, ízlésedet vedd figyelembe, hiszen ha nem csak pár hónapig szeretnél egészséges és kirobbanó formában lenni, hanem egy életen keresztül, akkor egy olyan életmódot kell kialakítanod, mellyel ezt meg tudod valósítani. Egy olyan személyre szabott étrendet, mely tartalmaz minden számodra szükséges tápanyagot, melyet könnyedén beilleszthetsz a hétköznapokba, vagy akár életed különleges eseményibe is. Olyat, melyet nem folyamatos lemondásként élsz meg, hanem amely elősegíti szellemi, fizikai, lelki egészséged mindamellett, hogy változatos, gazdag íz világot, élményt nyújt.

 

Ha személyre szabott diétát szeretnél vagy csak néhány kérdésed van, kattints ide és keress meg elérhetőségeimen.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.