A tél sportolóként Neked egyet jelent az alapozó időszakkal. Ilyenkor az alapozó edzésekkel felkészíted szervezeted a Rá váró kihívásokra, de hogy a legjobbat hozd ki magadból néhány hónap múlva a várva várt versenyszezonban, a táplálkozásodban is érdemes néhány fontos dologra figyelned.

1. Megfelelő vitamin és ásványi anyagpótlás

A téli időszakban valóban kisebb a választék a friss gyümölcs-és zöldségfélék között, de válaszd nyugodtan a fagyasztott verziókat! A fagyasztás technológiája során ugyanis fő szempont, hogy az alapanyagok megőrizzék vitamin- és ásványi anyag tartalmukat, így kiváló alternatívaként szolgálnak a szűkösebb téli hónapokban.

2. A téli alapozó időszak kiváló alkalom arra, hogy tavaszra elérd a versenysúlyod

Csökkentsd a napi kalória beviteled 200-500 kcal-val kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett. Azonban figyelj, hogy ezt azokon a napokon tedd meg, mikor nem edzel, így elkerülheted, hogy a csökkentett kalória bevitel kedvezőtlenül befolyásolja teljesítményedet.

3. Gondoskodj a megfelelő D-vitamin pótlásról

A D-vitamin ugyanis szerepet játszik szervezeted immunfolyamataiban, télen azonban csökken szervezeted D-vitamin szintje, ezért gondoskodnod kell a pótlásáról. Azok között, akik rendszeresen szednek a téli hónapokban D-vitamint, jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza vagy egyéb légúti megbetegedés. Felnőttek számára napi 1500-2000 nemzetközi egység bevitele ajánlott.

4. Az ajánlásoknak megfelelő zsiradék bevitel

A hideg, borongós téli napokon hajlamosabbak vagyunk több zsiradékot magunkhoz venni. Azonban a versenysúly elérése érdekében figyelj, hogy az ajánlott napi zsírbevitelen, azaz 20-25 energia % -on belül tartalmazzon zsiradékot egy napod. Válassz változatosan növényi olajokat, tengeri halakat, olajos magvakat.

5. Télen is figyelj a folyadékpótlásra!

Bár a hűvösebb időben kevesebbet izzadunk mint nyáron, az edzés közbeni folyadék pótlásra ilyenkor is szüksége van a szervezetednek, hogy elkerüld a kiszáradást. Edzés közben a téli hónapokban is vegyél magadhoz 20-30 percenként 2-4 dl folyadékot, hogy fenntartsd szervezeted optimális folyadék háztartását.

 

Ha további információkra, segítségre van szükséged az étrended kialakításához, kattint ide és keress fel elérhetőségeimen.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.